wtorek, 12 lutego 2013

MIKADO

MIKADO -  czyli słodkie szaleństwo z AleSmaki
Czas przygotowania: około 60 min.
Łatwe  w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników


 Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

Przepis na placki:
  • 6 szklanek mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki sody
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 8 łyżek mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy sodę. Następnie na wolnym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej miód, cukier, mleko i kakao. Wszystko mieszamy do momentu aż osiągnie jednolitą konsystencję. Po ostygnięciu lekko ciepłą masę wlewamy do miski z mąką. Mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste ale i lekko wilgotne. Dzielimy je na cztery równe części i rozkładamy na brytfanki np.  o wymiarze - ok 20x36 cm.  Dwie pierwsze warstwy pieczemy o ile to możliwe jednocześnie, zajmuje to ok 20 min. Kolejne dwie wkładamy do piekarnika gdy ciasto się zarumieni. Po ostygnięciu ciasto wydaje się dosyć sztywne i twarde (podobnie jak kruche ciastka). Dopiero po przełożeniu masą nabiera ono odpowiednią wilgoć. W tym celu należy odczekać kilka godzin.

Przepis na masę:
  • 6 szklanek mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy



                                                                                                                                     Przygotowanie masy: 
Przepis na masę jest wyjątkowo łatwy i ekonomiczny. Do mleka dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Najlepiej zmiksować wszystko, żeby nie powstawały grudki. Wstawiamy masę na ogień i mieszamy aż do zagotowania. Po przestudzeniu przekładamy ciasto i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz